kom zaterdag 24 februari 2024 je wollen kleding repareren met Woolfiller - vrije inloop tussen 14 - 17 uur

hallo, ik ben Natasja

eigenaar van garment en energy reader

© paulina fotografie

Ik hou van mode, van verfijning, van details, van mooie kleuren en vormen. Ik houd van handgemaakt, ambachten, mooie materialen, laten zien hoe iets gemaakt is. Ik hou van kwaliteit, van verzamelen, het koesteren van wat je hebt: goed verzorgen, repareren, ervan genieten. Ook hou ik ervan een verbinding aan te gaan met een ander op een dieper niveau en op deze manier iets voor iemand betekenen. Het ontmoeten van mensen in de winkel met hun eigen verhaal vind ik heel inspirerend.

liefde voor kleding

Wat is er fijner dan het vinden van een mooi kledingstuk precies in jouw maat en stijl, een item waarin je je mooi en krachtig voelt? Voordat ik startte met garment was ik zowel offline als online altijd al op jacht naar kwaliteitsstukken om mijn garderobe op een duurzame manier aan te vullen. Het maakte mij niet uit of het nieuw of pre-loved was, zolang het maar goed bij mij paste. Het fijnst vond ik het browsen in winkels met een hedendaagse stijl waar de kleding al voor je geselecteerd is (al ben ik zeker niet vies van de kringloop of rommelmarkten, integendeel!). Ik realiseerde me dat ik vast niet de enige was. Het leek me leuk als er in mijn eigen buurt een inspirerende plek met mooie hedendaagse pre-loved kleding zou zijn. In april 2019 opende ik garment. Eerst met tweedehands kleding en duurzaam + fair gemaakte accessoires, later ook met nieuwe kleding.

Alle items, zowel pre-loved als nieuw, zijn met liefde door mij geselecteerd. Ik kies alleen spullen waar ik echt een goed gevoel bij heb. ‘Wel leuk’ voldoet niet want waarom zou je je omringen met dingen die je zozo vindt? Ik ga voor kwaliteit en kies vanuit mijn hart.

duurzaamheid

Naast kwaliteit is duurzaamheid een belangrijk criterium voor mij. Of je het nou tweedehands, vintage, pre-loved, archived of curated fashion noemt, het principe is hetzelfde: een kledingstuk dat er al is hoeft niet meer gemaakt te worden. Als je pre-loved koopt, draag je bij aan het terugdringen van fast fashion, de op een na meest vervuilende industrie van de wereld. Dit geldt ook voor nieuwe kwaliteitskleding die op een duurzame manier gemaakt is. Het zit goed en gaat lang mee.

Ik ben opgegroeid toen de fast fashion-ketens nog niet bestonden. Kleding was duur (lees: eerlijk geprijsd) en over het algemeen van veel betere kwaliteit. Ik leerde dat kleding waardevol is en je er goed voor moet zorgen. Daarom ben ik altijd op zoek naar kwaliteit en koester ik mijn kleding en spullen. En repareer als dat nodig is. Dit gevoel van caring for your stuff wil ik terugbrengen. Door uit te leggen hoe je je kleding goed verzorgt en reparatieworkshops te organiseren.

een plek voor verbinding

Ik ben geïnteresseerd in het achterliggende verhaal van mensen. Wat vinden ze belangrijk, wat heeft ze gevormd en waarom zijn ze wie ze zijn? Ik praat bij garment genoeg met mensen waarin we dingen delen, maar soms vind je het misschien ook fijn om wat diepgaander naar jezelf te kijken. Ik ben trots dat ik jou met het geven van een energy reading kan helpen om meer inzicht in jezelf te krijgen. Om je weer een stapje verder te brengen in het leven. Deze vorm van self-care is eigenlijk ook een vorm van duurzaamheid, maar dan toegepast op je innerlijk.

Hoe ben ik reader geworden? Voordat ik daar überhaupt ruimte voor had, moest ik eerst mezelf beter leren kennen. Ik wist eigenlijk best lang niet goed wie ik was en wat mij dreef. In 2012 ben ik daarom de driejarige opleiding intuïtieve ontwikkeling gaan doen en daarna de specialisatie van 1,5 jaar waarin ik verder opgeleid werd tot aurareader. Ik heb dat met veel plezier gedaan en ben blij dat ik deze kennis nu toe kan passen. garment wordt daarmee meer dan een gewone winkel. Het is ook een plek om verbinding te maken, een plek waarin betekenis kan worden gegeven en waar je dichter bij jezelf komt.

liefs,
Natasja

let's do things from the heart